23 Feb '24

Met 28 ploegen zaten we aan een volle bezetting in vrijetijdcentrum de Kruierie. We waren  er voor de jaarlijks terugkerende uitdaging “wie wordt de slimste kwisploeg van BVC” ook in 2024 te gast. Vooraf wisten wij ’t wel, het zou administratief gene gemakkelijke worden dit jaar. Verwarring alom in de ploegnamen, met namen als ‘kwisthet niet, Quisthetniet, ik wist het niet en ik wisthetwel zou ’t niet gemakkelijk worden om alles correct te beoordelen en dus aan de juiste ploegen ook de punten te bedelen die ze echt verdienden. Een bezorgdheid die later onterecht bleek, een niet uit hun lood te slane technische bijstand en een jury die streng maar rechtvaardig bleek, zorgde er mee voor dat alles feilloos verliep. Unaniem, … alweer een topeditie deze al 15e editie van de BVC-kwis. 


We begonnen er aan met de ronde, het jaar rond. Snel een blik door de zaal, hier en daar al een ferme zucht en flink wat rimpels, gene gemakkelijke hoorden we achteraf. Vijf rondes en een puzzelronde voor de pauze, een ongeveer even grote inspanning na de pauze, uiteenlopende vragen, … van de kookkunsten van Jeroen Meus tot huidige locatie van de laatste Ford Mondeo’s die op Ford Genk gemaakt werden, alles wilden we weten. De ploeg die de combo, ruime algemene kennis met een groot puzzelinzicht kon maken, zou de titel binnenhalen. En of er strijd geleverd werd, en of er kwiskwaliteit aanwezig was. Wanneer er antwoordbladen opgehaald worden met niet heel gewoon een naam ingevuld maar in plaats daarvan een stempel geplaatst, dan weet je het gewoon, er zijn wel degelijk echte kwisploegen aanwezig. Op een totaal van 153 te behalen punten slechts 10 tot 15 verliespunten bij de eerste vier ploegen in de rangschikking, dat vonden wij echt wel knap gekwist. Voor de prijsuitreiking eerst nog onze jaarlijkse traditie, … wie wint er de troostprijs, koffiekoeken als dank vanuit BVC voor hun sportiviteit en sympathieke deelname. En dan , … de einduitslag, P-team, een ploeg uit Herentals haalde het uiteindelijk voor de ploegen, Weezer, Victuur en Vieronto on tour. Aanschuiven en als eerste mogen kiezen uit onze wel erg ruime prijzentafel was hun beloning. Top en een welgemeende proficiat aan hen, aan alle ploegen trouwens want niet één ploeg behaalde minder dan 60% als eindresultaat en da ’s best wel knap gedaan.

Een wel erg gedreven team dat zorgt voor 10 vragenrondes een puzzel en een fotoronde. Een topservice vanuit de keuken. Een prima drankbedeling. Een streng maar rechtvaardige jury en een feilloze technische ondersteuning, meer dan dat moet dat voor deze kwismaster niet zijn. 

Dank voor ieders bijdrage, en tot volgend jaar dan maar?

 

PS: En of de jury streng maar rechtvaardig was, … pianostemmer is wel degelijk een beroep en geen hobby!

G.